Důvody pro odmítání seniorů zapojit se do aktivizačních programů - Hejnová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce je zaměřena na důvody, kvůli kterým se senioři využívající služeb zařízení pro seniory nemohou či nechtějí zapojit do aktivizačních programů. Pro zmapování problému byly osloveny všeobecné sestry a senioři, u kterých se zjišťovala celková znalost o aktivizačních programech a jejich názory na tyto programy. Zvlášť otázky zaměřené na problematiku poskytování aktivizačních programů byly položeny sociálním pracovníkům. Tato práce je složena z části teoretické a empirické. Teoretická část práce je zaměřena na změny, ke kterým dochází v průběhu stárnutí, vhodnou techniku komunikace se seniory a možné aktivizační programy, které se v domovech pro seniory mohou aplikovat. Empirická část je tvořena čtyřmi cíli. Zjišťovány byly důvody, kvůli kterým se senioři nezapojují do aktivizačních programů v zařízení pro seniory a dále jaké a jakým způsobem jsou aktivizační programy seniorům v zařízeních pro seniory poskytovány. Poslední cíl zjišťoval, jak se podílejí všeobecné sestry na aktivizačních programech a jejich znalosti v této oblasti. Pro empirickou část práce byla zvolena technika polostrukturovaného rozhovoru. Získané informace byly zpracovány metodou tužka-papír a dále pomocí otevřeného kódování rozděleny do příslušných 3 kategorií. Kategorie všeobecných sester obsahuje čtyři podkategorie, kategorie se sociálními pracovníky pět podkategorií a kategorie senioři šest podkategorií. Z výsledků výzkumného šetření vyplývá, že nejčastěji uvedené důvody pro nezapojení je nevyhovující zdravotní stav, ale i jiné osobní důvody. V zařízení pro seniory je poskytovaná široká nabídka programů. Jsou zde zastoupeny všechny programy kromě dramaterapie. Aktivizační programy jsou poskytovány na základě zdravotního stavu a přání seniorů v individuální nebo skupinové formě. V přípravě seniorů na aktivizační programy se podílejí všeobecné sestry. Některé pomáhají v realizaci aktivit. Znalosti všeobecných sester o konaných aktivizačních programech v jejich zařízení jsou více než uspokojující. Všechny všeobecné sestry byly dokonce schopné uvést i odborné názvy aktivizačních programů. Tato práce pomáhá nastínit možné důvody, kvůli kterým se senioři nechtějí zapojit do aktivizačních programů, spokojenost s nabídkou programů a osobními názory na nové programy, místnosti a personál aplikující tyto programy.
The reasons for refusing involvement of seniors into the occupational activities
Keywords: Stáří; stárnutí; senior; aktivizace; aktivizační programy; Age; aging; senior; activation; activation programs