Etika a Morálka jako součást řízení lidských zdrojů - Tichý, Petr (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem doplomové práce je zjistit, do jaké míry zaměstnanci vnímají etiku a morálku jako součást řízení lidských zdrojů. Pro můj výzkum byly vybrány tři podniky zemědělské prvovýroby a jedna instituce státní správy. Vybral jsem tyto podniky kvůli jejich rotdílné orientaci. Vytvořil jsem dotazník který byl dán 96 zaměstnancům. V první části diplomové práce jsem shrnul teoretické informace o etice, morálce a řízení lidských zdrojů. V metodice je popsána dotazníková metoda a forma rozhovoru která byla pro šetření použita. V další kapitole vyhodnocuji jednotlivé otázky. Každá odpověď je dána do grafu po kterém následuje diskuse k dané otázce. Etika a morálka není prioritou ve většině našich podnicích zemědělské prvovýroby. Řídící personál se musí naučit tyto důležité části řízení lidských zdrojů jsou kličem k jejich cestě za úspěchem. V instituci státní správy je etika a morálka součástí řízení lisdkých zdrojů již dlouhou dobu. Stále se ještě ale vyskytují problémy v této problematice. Etický kodex je sice samozdřejmostí ale top management by se měl více starat o své zaměstnance a dávat jim více respektu a uznání.
Ethics and morality as a part of human resource management
Keywords: etika; morálka; řízení lidských zdrojů; výzkum; dotazník; lidský kapitál; znalostní ekonomika; etický kodex; ethics; morality; human resource management; survey; question form; human capital; knowledge economics; ethics code