Stanovení míry soběstačnosti a psychické alterace u obyvatel domova důchodců dotazníkem dle Crichtona - Sedláčková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2007)
Kapitola současný stav se věnuje obecné problematice gerontologie a geriatrie. Dále jsou popsány nejvýznamnější neuropsychické a somatické změny ve stáří. Další kapitoly jsou věnovány funkčnímu geriatrickému vyšetření a problematice rehabilitace v geriatrii. Výzkum byl proveden pomocí Crichtonovy geriatrické posuzovací škály. Základní soubor tvořilo 146 obyvatel, kteří byli vyšetřeni pomocí Crichtonovy geriatrické posuzovací škály.V souvislosti s cílem práce byly stanoveny 3 hypotézy. Předpokládaly jsme, že výsledky Crichtonova testu budou korelovat s výsledky MiniMental testu. Dále, že výsledky Crichtonova testu budou lepší u obyvatelů, jejichž rodina se o ně aktivně zajímá. Posledním předpokladem bylo, že výsledky Crichtonova testu budou horší u obyvatel, kteří jsou v domově důchodců delší dobu než 3 roky. Výzkum potvrdil, že výsledky testů Crichton a MiniMental spolu korelují. Korelace Crichtonova tesu s aktivním zájmem rodiny o obyvatele a s délkou pobytu v domově důchodců nebyla prokázána.
Determination of the stage of self sufficiency and mental alteration of the rest home occupants by using the Crichton royal behaviout rating scale
Keywords: Domov důchodců; Funkční geriatrické vyšetření; Crichtonův test; Mini Mental test; Soběstačnost; Psychická alterace; Rest home; Comprehensive geriatric assessment; Crichton geriatric behaviour rating scale; Mini Mental State Examination; Autarchy; Mental Changes