Chov masných plemen skotu v marginálních oblastech jižních a západních Čech - Kynkalová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit úroveň masné užitkovosti jednotlivých masných plemen chovaných v odlišných klimatických podmínkách podhorských a horských oblastí jižních a západních Čech. V oblasti Šumavy bylo provedeno sledování využití TTP pastvou masného skotu ve vztahu k dosahované užitkovosti. Do sledování bylo zahrnuto celkem 31 farem, které se zabývají chovem 7 masných plemen (Aberdeen Angus, Galloway, Hereford, Highland, Charolais, Masný Simentál, Salers. 16 farem se nacházelo v nadmořské výšce do 600 m (od 426 m n. m.) a 15 farem sídlí ve vyšších polohách (do 1 074 m n. m.). Data byla shromážděna za období 5 let. U plemenic byl zaznamenán měsíc otelení a výskyt obtížných porodů. U telat byla zjišťována živá hmotnost při narození, ve 120, 210 a u některých telat ve 365 dnech věku. K živým hmotnostem byly dopočítány průměrné denní přírůstky od narození do 120 dní, od 120 do 210 dní, od 210 do 365 dnů, od narození do 210 dní a od narození do 365 dnů věku. Soubor byl vytříděn podle podle plemen, nadmořské výšky a pohlaví telete.
Beef cattle breeding in the marginal regions of the Southern and the Western Bohemia
Keywords: marginální oblast; masný skot; hmotnost; průměrné přírůstky; marginal region; beef cattle; weight; average gains