Hlasová výchova na 1. stupni ZŠ se zaměřením na 1. ročník - Hůlová, Marie (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce se zaměřuje na výuku hlasové výchovy v prvním ročníku na 1. stupni ZŠ. Teoretická část se zabývá hudební a hlasovou výchovou, dále pak dětským hlasem a jeho zvláštnostmi. Největší část je věnována přímo jednotlivým dovednostem, které jsou základem pro správnou pěveckou techniku. V této části je zařazeno krátké repetitorium o hlasotvorbě, který by měl každý pedagog zpěvu znát. Cílem praktické části je vytvořit sborník cvičení, který se zabývá problematikou dechového, hlasového a artikulačního aparátu u dětí. Vytvořený sborník může pomoci především začínajícím pedagogům hudební výchovy s výběrem jednotlivých cvičení. Veškerá uvedená cvičení by mohla být nedílnou součástí hlasové výchovy na základní škole.
Vocal music education at elementary schools with the focus on the first year students
Keywords: hudební výchova; hlasová výchova; dětský hlas; hlasová hygiena; nezpěvnost; music education; voice training; child voice; voice hygiene; vocal inability