Ochrana osob přítomných při vyšetřování nemocných s použitím ionizujícího záření - Mrázek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce nazvaná Ochrana osob přítomných při ošetření nemocných s použitím ionizujícího záření, se snaží shrnout konkrétní způsoby radiační ochrany zdravotnických pracovníků při činnostech se zdroji ionizujícího záření. V úvodní části poukazuje na nutnost znalostí radiologických pracovníků v otázkách radiologické fyziky, účinků ionizujícího záření na lidský organismus, možností jeho detekce, zásad radiační ochrany a její optimalizace. V další části poukazuje na legislativu v oblasti radiační ochrany. Všímá si jakými způsoby je radiační ochrana a její optimalizace na radiodiagnostickém oddělení interpretována. Dále pak porovnává konkrétně zjištěné výsledky osobního monitorování vybraných radiologických pracovníků Ústřední vojenské nemocnice Praha s legislativně stanovenými limity pro ozáření. Zjištěné hodnoty jsou pak rozděleny a porovnány dle různých vyšetřovacích postupů. Práce se snaží dokázat, že dodržování zásad radiační ochrany vede k nepřekračování hodnot osobního monitorování pracovníků oproti zákonem daným limitům ozáření a na základě konkrétních výsledků stanovit náročnost jednotlivých vyšetřovacích postupů z hlediska radiační zátěže pracovníků. Tato práce by proto měla pomoci radiologickým asistentům, ale i lékařům, zdravotním sestrám a dalšímu personálu pracujícímu se zdroji ionizujícího záření pochopit, jak je důležité chránit se před ionizujícím zářením, dodržovat zásady radiační ochrany a přispívat tak ke snížení obdržených dávek ionizujícího záření.
Protection of persons present at examinations using ionising radiation.
Keywords: Radiační ochrana; Ionizující záření; Dávka; Princip optimalizace; Skiaskopie; Skiagrafie; Radiation protection; Ionizing radiation; Dose; The principle of optimization; Fluoroscopy; Sciagraphy