Prekoncepty a jejich význam při výuce fyziky na ZŠ - Schoberová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce je koncipována tak, aby získané poznatky a závěry mohly sloužit všem, kteří se o vzdělání ve fyzice zajímají. Je zaměřená především na postavení předmětu fyziky v komplexu vyučovacího procesu na ZŠ. Dále pak na základní fyzikální pojmy a jejich prekoncepty v návaznosti 1. a 2. st. ZŠ. Sleduje mezipředmětové vztahy v pojetí prekonceptů a návrh didaktického pojetí vybraných fyzikálních pojmů. Je zaměřená na vytvoření didaktického testu, zadáním žákům, sledování jejich postojů k dané problematice a vyhodnocení testu. Práce je doplněna získanými poznatky z literatury i o mé učitelské zkušenosti z praxe a několika doporučeními pro práci vyučujících v hodinách fyziky.
Preconcepts and their importance during physics teaching at basic school
Keywords: fyzikální didaktický test; metodické poznatky; mezipředmětové vztahy; miskoncepty; modely; pracovní listy; prekoncepty; průzkum; tepelné jevy; výuka; physical didactic test; methodological knowledge; cross-curricular links; miskonceptions; models; work sheets; prekonceptions; survey; thermal phenomena; education