Tichá kniha - využití arteterapie u dětí na prvním stupni ZŠ (zvláště u dětí, které mají problémy s komunikací) - Krupčíková, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce si klade za cíl využít terapeutický potenciál pohádky (pohádkového příběhu) prostřednictvím tiché knihy u dětí mladšího školního věku, zvláště u těch, které mají problémy s komunikací. Práce má teoretickou a praktickou část. Teoretická část mapuje úlohu pohádky ve vztahu k dětem a dětskému věku obecně, obsahuje popis výtvarného projevu dětí s hlavním zaměřením na mladší školní věk. Součástí práce je i popis výtvarné krize, která souvisí s nástupem do první třídy. Práce obsahuje úvahu k přeměně metodik a možnosti uplatnění artefiletických a arteterapeutických prvků ve školním prostředí. Praktická část obsahuje popis přímé práce s dětmi, cíle, které jsem si vytyčila a jejich naplnění, a popisuje metody a postupy, které jsem během práce používala. Součástí praktické části jsou dvě vybrané kazuistiky dětí s popisem jejich výtvarných prací. Celá práce je doplněna obrazovou přílohou.
Silent Book - Use of Art Therapy with Primary School Children (especially for children who have communication problems)
Keywords: archetypy; arteterapie; dobro a zlo; komunikace; mladší školní věk; pohádky; rodina; série obrázků; subjektivní skutečnost; školní prostředí; školní věk; tichá kniha; archetypes; arte therapy; good and evil; communication; younger school age; fairy-tales; family; series of pictures; school; age school environment; silent book; subjective reality