Motivace pracovníků DDM z hlediska motivačních teorií - Dutková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá motivací pedagogických a externích pracovníků DDM z hlediska motivačních teorií. Teoretická část obsahuje vymezení pojmu motivace a pojmy s ní související. Zabývá se především motivačními teoriemi s důrazem na Maslowovu hierarchii potřeb. Praktická část pojednává o motivovanosti pracovníků DDM a hledání potřeb, které motivují pracovníky DDM ke své práci. Motivaci z hlediska motivačních teorií hodnotili pedagogové volného času a externí pracovníci čtyřech Domovů dětí a mládeže, tj. DDM Prachatice, DDM Vimperk, DDM Netolice a DDM Volary. Byly zjištěny potřeby (z hlediska Maslowovy hierarchie potřeb), které motivují pracovníky k práci pedagoga volného času v DDM. Mezi zásadní potřeby motivující k práci v DDM patří např. potřeba jistoty, potřeba osobního růstu, potřeba pozitivních vztahů v DDM. Za nejpodstatnější považují pedagogové VČ potřeby naplňující jejich seberealizaci, tj. sebenaplnění, sebezdokonalování, důvěru a respekt.
Motivation teachers DDM of motivation techniques
Keywords: motivace; demotivace; motiv; uspokojení potřeb; pracovní motivace; motivace učitelů; hodnotová orientace; motivační teorie; motivační faktory; Maslowova hierarchie potřeb; reflexe; motivation; demotivation; motiva; satisfaction of needs; work motivation; teacher motivation; value orientation; motivational theories; motivational factors; Maslow´s hierarchy of needs; reflection factors