Motivace a systém odměňování u neziskové organizace - Krejsová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem diplomové práce je zhodnotit současný systém odměňování a motivace zaměstnanců v podmínkách neziskové organizace a navrhnout kroky, které by vedly k jeho zlepšení. Pro dosažení cíle byla vybrána Základní škola Ivana Olbrachta. Pro získání informací byla provedena analýza statistických výkazů a účetních závěrek. Dále byly prováděny pohovory se zaměstnanci organizace. Byla zjištěna výše a struktura poskytovaného platu zvlášť pedagogického a nepedagogického pracovníka. Dále byla analyzována efektivnost vyplacených platových nákladů. Na základě této analýzy byly stanoveny návrhy na zvýšení efektivnosti. Dále byla rozebrána motivace a celková odměna v organizaci. Na základě analýzy celkové odměny byly stanoveny návrhy na její zlepšení.
Motivation and reward system of non-profit organizations
Keywords: nezisková organizace; odměňování; plat; mzda; efektivnost; motivace; celková odměna; zaměstnanecké výhody; A nonprofit organization; remuneration; salary; wage; effectiveness; motivation; total remuneration; employee benefits