Možnosti zvyšování efektivnosti podniku - Králová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce je navrhnout možnosti pro zvýšení efektivnosti zvoleného podniku. Pomocí vybraných metod produktivity a finanční analýzy poměrových ukazatelů jsou získány výsledky o finanční situaci v podniku. Pro měření efektivnosti jsou použita data z účetní závěrky - rozvahy, výkazu zisků a ztrát a přílohy k účetní závěrce v období 2016-2020. Teoretická část práce se zaměřuje na vysvětlení pojmů efektivnosti, výrobních faktorů, produktivity práce, mzdové produktivity, kapitálové produktivity, zdrojů firemních dat a popisuje metody pro měření efektivnosti. V praktické části jsou data z účetní závěrky aplikována do vzorců produktivity práce, mzdové produktivity, produktivity kapitálu a finanční analýzy poměrových ukazatelů - rentability, likvidity, aktivity a zadluženosti. Získaná data u vybrané společnosti ABC jsou porovnávána s daty dalších tří konkurenčních společností. Závěr bakalářské práce je věnován návrhům pro zvýšení efektivnosti podniku na základě provedeného měření a vyhodnocení získaných dat.
Possibilities of increasing the efficiency of the company
Keywords: efektivnost; produktivita; výrobní faktory; finanční analýza; poměrové ukazatele; efficiency; productivity; factor of production; financial analysis; analysis of ratios