Astma mixtum v přednemocniční neodkladné péči - Zezuláková, Michaela Anastázie (Jihočeská univerzita, 2016)
Téma této bakalářské práce je Astma mixtum v přednemocniční neodkladné péči. V teoretické části je popsaná anatomie a fyziologie srdce a zároveň anatomie a fyziologie dýchacích cest tak, aby napomohla lepší orientaci v problematice Astma mixtum. Dále se kapitoly zaměřují na definici Zdravotnické záchranné služby, na výjezdové složky a jejich složení a také na zdravotnického záchranáře, jeho potřebné vzdělání a kompetence. Následuje popsání klinického obrazu a patofyziologie astma cardiale, jeho příčin a také diagnostiky, první pomoci, léčby a komplikací tohoto onemocnění v přednemocniční neodkladné péči. V nadcházející kapitole je popsáno astma bronchiale, klinický obraz a patofyziologie tohoto onemocnění dále jeho diagnostika, příznaky, první pomoc, léčba a komplikace v přednemocniční neodkladné péči. Poslední kapitola teoretické části je věnována samotnému astma mixtum, jeho klinickému obrazu, diagnostice a léčbě v přednemocniční neodkladné péči. Praktická část probíhala pomocí kvalitativního výzkumu. Byly použity strukturované řízené rozhovory se zdravotnickými záchranáři a zdravotními sestrami pracujícími u Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Rozhovory obsahovaly 17 otázek, které byly zaměřeny na znalosti problematiky astma mixtum. Rozhovory jsou přepsané v praktické části a odpovědi jsou pro přehlednost zpracované v tabulkách. Z výzkumu se ukázalo, že zdravotničtí záchranáři a všeobecné sestry pracující na Zdravotnické záchranné službě Jihočeského kraje mají teoretické znalosti ohledně problematiky astma mixtum a že znají postup při řešení tohoto onemocnění na místě výjezdu.
Asthma mixtum in prehospital emergency care
Keywords: Astma cardiale; astma bronchiale; astma mixtum; levostranné srdeční selhání; přednemocniční neodkladná péče; Cardiac asthma; bronchial asthma; asthma mixtum; left heart failure; prehospital emergency care