Přístupy pacientů k léčbě Asthma Bronchiale - Bubnová, Marie (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce řeší problematiku přístupu pacientů k léčbě Asthma Bronchiale. Asthma Bronchiale je chronické onemocnění dýchacích cest. Asthma Bronchiale je onemocnění, které je charakterizováno namáhavou výdechovou dušností spolu s bronchiální hyperreaktivitou a jako takové je nevyléčitelné. Cílem této bakalářské práce je zmapovat přístup pacientů k léčbě Asthma Bronchiale. Dalším cílem této bakalářské práce je zjištění využívání různých způsobů (přístupů) léčby pacientů Asthma Bronchiale. V teoretické části této bakalářské práce je popsáno samotné onemocnění Asthma Bronchiale a možnosti jeho léčby. Je zde popsána medikamentózní léčba, která obsahuje Bronchodilatační a Antiastmatické léky. Dále je zde popsána alternativní medicína, která je vyhledávána převážně v souvislosti s rizikovými faktory, které se podílejí na vzniku onemocnění Asthma Bronchiale. Cíle práce byly dosaženy pomocí kvalitativního výzkumného šetření, cílem této práce bylo zmapovat přístup pacientů k léčbě Asthma Bronchiale a zjištění využívání různých způsobů (přístupů) léčby Asthma Bronchiale. Na stanovené výzkumné otázky bylo na základě výzkumného šetření zodpovězeno. Kvalitativní šetření probíhalo formou polostrukturovaného rozhovoru. Polostrukturovaný rozhovor byl veden s pacienty v rámci plicní ambulance, a s vedoucí lékařskou. Polostrukturovaný rozhovor mapoval přístupy pacientů k léčbě Asthma Bronchiale a s jakou pravidelností užívají naordinovanou medikaci. Výsledky výzkumného šetření ukazují, že polovina pacientů poskytujících rozhovor se snaží vyhledávat alternativní medicínu spolu s pravidelným užíváním naordinované medikace. Druhá polovina pacientů se přiklání pouze k medikamentózní léčbě. V závěru výzkumného šetření je zde přidán rozhovor s lékařkou vedoucí ordinaci, v jejímž rámci byl proveden výzkum.
Patients admissions to the therapy of Asthma Bronchial
Keywords: Asthma Bronchiale; alternativa; medikace; pravidelnost; léčba; Bronchial asthma; alternative; medication; regularity; treatment