Výchovná a vzdělávací péče o nadané děti a specifika výuky cizích jazyků nadaných dětí - Havelková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá hledisky, která je potřeba uplatnit ve výuce cizích jazyků nadaných dětí. Zabývá se koncepcí pojetí výuky a kontexty, které je třeba zohlednit při vytváření aktivit pro nadané. Práce navrhuje některé metody, které jsou vhodné pro práci s nadanými dětmi. Současně práce pojednává o charakteristice učitele, který je schopen nadané děti vést, a o charakteristice nadaných dětí, aby bylo možné vytvářet takové aktivity, aby vyhovovaly jejich kognitivním, emočním a sociálním potřebám.
Educating Gifted Children and Specific Features of Teaching Foreign Languages to Gifted Children
Keywords: Aktivizující metody; cizí jazyk; emoční inteligence; hraní rolí; interaktivní vyučování; intuice; kreativita; mentální mapování; modely nadání; nadané dítě; nadání; potřeby nadaných dětí; skupinová práce; učitel; Activating methods; emotional inteligence; foreign language; gifted child; group work; interactive education; intuition; roleplay; mindmapping; models of giftedness; needs of the gifted; teacher