Vliv půdních podmínek stanoviště na výskyt obecné strupovitosti hlíz brambor - Petrů, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2016)
Cíl práce byl zaměřen na hodnocení významu vlivu stanoviště na výskyt obecné strupovitosti brambor. V této souvislosti byly hodnoceny tyto faktory: stupeň a rozsah napadení hlíz obecnou strupovitostí, vliv stanoviště, vliv odrůdy, vliv ročníku, vliv hnojení dusíkem a sírou, vliv moření, obsah škrobu, výnos hlíz, podíl hlíz nad 40 mm. Literární přehled práce obsahuje kapitoly týkající se původu brambor, morfologickou charakteristikou bramboru a jeho růstem, konzumním bramborám a faktorům, které ovlivňují jejich kvalitu a výnos. Zmiňuje se o opatřeních proti chorobám a škůdcům. Poslední část je věnována obecné strupovitosti brambor. Praktická část se zabývá hodnocením vlivu stanoviště na výskyt obecné strupovitosti brambor. Pokus byl založen na stanovišti s výskytem obecné strupovitosti a stanovišti bez výskytu obecné strupovitosti ve Vyklanticích. Výsledky byly zpracovány v programu Statistica, verze 12.0. (StatSoft) funkcí vícefaktorové a jednofaktorové analýzy rozptylu (ANOVA). Na stanovišti s vyšším pH a KVK byl zaznamenán vyšší výskyt obecné strupovitosti. Potvrdil se vliv odolnosti odrůdy na výskyt obecné strupovitosti. Nebyla potvrzena statisticky průkazná závislost na hnojení dusíkatým hnojivem LAV a moření hlíz kmeny Trichoderma. Potvrdila se statisticky průkazná závislost výskytu obecné strupovitosti na hnojení Sulfogranulátem.
The influece of soil conditions by the occurrence of common scab of potato tubers
Keywords: brambory; odrůda; stanoviště; obecná strupovitost; potatoes; variety; habitat; common scab