Etická dilemata pěstounské péče - Kantor, Jan (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce se zabývá pěstounskou péčí a sociálními pracovníky, kteří se touto formou náhradní rodinné péče zabývají. Cílem bakalářské práce je zjistit nejčastější etická dilemata se kterými se sociální pracovníci zabývající se pěstounskou péčí setkávají Práce je rozdělena na teoretickou část a praktickou část. V teoretické části je stručně popsán současný stav. Jsou zde popsány formy náhradní rodinné péče, včetně pěstounské péče, které je popsána více konkrétněji, a také etická dilemata v pěstounské péči. Stručně je zde popsán i Etický kodex sociálních pracovníků. Praktická část byla zpracována pomocí kvalitativní strategie, metody dotazování a techniky polostrukturovaného rozhovoru. Komunikačními partnery byly sociální pracovníci pracující v neziskových organizacích, které doprovázejí pěstounské rodiny. Tento výběrový vzorek byl vybrán na základě účelového výběru. Také byla použita metoda snowball sampling. V rámci vyhodnocování rozhovorů byla použita metoda otevřeného kódování, pomocí které byly vytvořeno devět kategorií. Pomocí výzkumy byly zjištěny tři skupiny etických dilemat, se kterými se sociální pracovníci zabývající se pěstounskou péčí nejčastěji setkávají. Dále byly také zjištěny aspekty, které pracovníkům s řešením těchto etických dilemat pomáhají.
Ethical Dilemmas of Foster Care
Keywords: Pěstounská péče; etická dilemata; etická dilemata pěstounské péče; řešení etických dilemat; sociální pracovníci zabývající se pěstounskou péčí; Foster care; ethical dilemmas; ethical dilemmas of foster care; solving of ethical dilemmas; social workers involved in foster care