Stanovení obsahu rtuti ve vybraných vzorcích významných pro zdravotní stav obyvatelstva - Velíšková, Romana (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářské práce se zabývá stanovením obsahu rtuti ve vybraných vzorcích významných pro zdravotní stav obyvatelstva. Rtuť a její sloučeniny patří k nejtoxičtějším složkám kolem nás. Vyskytuje se v půdě, ovzduší, ale také v potravě. Její toxicita se odvíjí od toho, v jaké formě se vyskytuje. Teoretická část práce se proto zabývá obecnými informacemi o rtuti dále jejími chemickými formami a jejich výskytem v životním prostředí. Koloběhem rtuti různými systémy v přírodě, ale i v průmyslu. Jsou zde popsány účinky a vliv na zdraví člověka. Cílem práce bylo stanovení obsahu rtuti a vyhodnocení míry kontaminace vybraných vzorků touto látkou. V praktické části bylo vybráno a stanoveno 14 vzorků různých materiálů. Vzorky zastupující potravinový řetězec a to vzorky rybího masa a výrobků z ryb. Dále jako zástupce životního prostředí kolem nás byly vybrány vzorky půdy z okolí vlakového nádraží, teplárny a krematoria. A vzorky paliva a ekopaliva. Jako zástupce farmaceutického a medicínského průmyslu byly vybrány amalgámové plomby, jejichž používání je stále diskutovaným tématem. Analýza byla provedena pomocí jednoúčelového absorpčního spektrometru AMA 254. Byl popsán způsob odběru, zpracování a uchovávání vzorku. Princip metody a popis přímého stanovení rtuti a provedení analýzy, uvádí opět praktická část této bakalářské práce. Výsledky byly statisticky zpracovány, zapsány a vyhodnoceny dle platné legislativy.
Determination of mercury content in selected samples important for health condition of population
Keywords: Rtuť; sloučeniny rtuti; životní prostředí; půda; potraviny; palivo; amalgám; absorpční spektrometr; Mercury; compounds of mercury; environment; soil; food; fuel; amalgam; absorption spectrometer