Postavení zdravotně postižených osob na trhu práce na Písecku - Šálková, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Název diplomové práce, tedy Postavení zdravotně postižených osob na trhu práce na Písecku napovídá, že se autorka zabývá problematikou zaměstnanosti této skupiny osob. K zvolení si tohoto tématu však nevedly pouze autorčiny praktické zkušenosti, ale též aktuálnost tématu jako takového. Zdravotně postižení patří do skupiny rizikových osob, jež jsou na trhu práce více ohroženy nezaměstnaností, proto jim je vhodné věnovat zvýšenou ochranu a péči. Cílem práce je zmapování postavení zdravotně postižených osob na trhu práce na Písecku prostřednictvím teoretického i praktického zkoumání dvou vybraných nástrojů využívaných Úřadem práce v Písku při práci s touto cílovou skupinou - poradenského programu občanského sdružení MESADA a pracovní rehabilitace. Součástí práce je i navržení sociotechnických doporučení pro zkvalitnění uvedených postupů v konkrétních podmínkách Úřadu práce v Písku a také MESADY. Teoretická část přechází od vysvětlení základních pojmů dané problematiky k popisu dvou konkrétních nástrojů využívaných k práci se zdravotně postiženými osobami - poradenského programu a pracovní rehabilitace a zároveň popisuje občanské sdružení MESADA a Úřad práce v Písku. Praktická část je uvozena stručnou charakteristikou regionu Písecka z hlediska jak obecné nezaměstnanosti tak z pohledu podílu osob se zdravotním postižením na celkové nezaměstnanosti. Dále jsou v grafické či tabulkové podobě shrnuty výsledky výzkumů, jež probíhaly metodou dotazování technikou strukturovaného rozhovoru. Strukturovaný rozhovor byl uskutečněn s 10 osobami, jež se v roce 2008 účastnily pracovní rehabilitace a s 31 osobami, které v letech 2004 až 2008 prošly poradenským programem.
Position handicaped people at the job market of the Pisek region
Keywords: nezaměstnanost; trh práce; politika zaměstnanosti; osoba se zdravotním postižením; pracovní rehabilitace; poradenský program; unemployment; labour market; employment market; labour policy; handicapped people; physiotherapy; counseling program