Problematika archaismů a historismů ve výuce českého jazyka na 2. stupni ZŠ - Divišová, Kristina (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a část výzkumnou. V teoretické části jsou obsaženy základní poznatky o lexikologii. Práce je zaměřena na obecnou charakteristiku lexikologie - její historii, základní lexikologické přístupy a rozdělení. Podrobně je zpracována oblast slovní zásoby českého jazyka, zejména vrstva slovní zásoby vymezená časovou platností. Pozornost je věnována také kurikulárním dokumentům, ve kterých je učivo o slovní zásobě zakotveno. Výzkumná část je zaměřena na dotazníkové šetření, které v prvé řadě mapuje znalost pojmů a porozumění slovům archaickým a historickým žáky 2. stupně základní školy. V řadě druhé zachycuje, v jaké míře je věnována pozornost učivu o archaismech a historismech ve výuce českého jazyka a literatury.
Issues of archaisms and historicisms in the teaching of the Czech language at the 2nd level of elementary school
Keywords: Lexikologie; slovo; lexém; slovní zásoba; výrazy zastaralé a zastarávající; archaismus; historismus; kurikulární dokumenty; Lexicology; word; lexeme; vocabulary; obsolete and obsolescent expressions; archaism; historicism; curricular documents