Sen ve fotografii - Kamenská, Julie (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato teoreticko-praktická bakalářská práce se snaží nastínit různé přístupy k zobrazení snového obrazu v médiu fotografie. První část teoretické práce porovnává základní problematiku významu snů mezi dvěma teoriemi. Hlubinnou teorií Sigmunda Freuda a optimistickou teorií Carla Gustava Junga. Dále se zabývá imaginací jako takovou, tedyschopností vyvolat v mysli prezentace vzpomínek nebo zcela nových představ přeformulovaných do vizuálního umění fotografie. Druhá část teoretické práce ukazuje různé umělecké přístupy k imaginární fotografii:Od piktorialismu, surrealismu až do postmoderní fotografie a současných tendencí. Praktická část bakalářské práce tématicky navazuje na teoretickou v podobě pěti snových fotografií. Ucelený soubor pojmenovaný "Fotografie jedné noci" je inspirován mými osobními sny.
Dream in photography
Keywords: sen; psychoanalýza; fotografie; dream art; photography; psychoanalisis