Rebecca Daphne Du Maurierové a Mrs. De Winter Susan Hillové: Od gotického hororu k problému identity - Fenclová, Renata (Jihočeská univerzita, 2009)
Náplní mé diplomové práce je interpretace románu Rebecca Daphne Du Maurierové v kontextu gotické literární tradice (motivy tajemství, zločinu, pronásledování). Dále se zabývá literárními variacemi na příběh Rebeccy v díle Mrs. de Winter Susan Hillové a sleduje prolínání gotického hororu s psychologickou charakteristikou postav a jejich vzájemných vztahů. V tomto směru je důležitá zvláště úloha hlavního hrdiny a otázka, do jaké míry tato postava odráží vliv tzv. gotického "zlosyna", či zda jde spíše o tzv. "zkrocený" romantismus.
Daphne du Maurier's Rebecca and Susan Hill's Mrs. De Winter: From the Gothic Horror to the Problem of Identity
Keywords: Rebecca; Du Maurierová; Mrs.De Winter; Hillová; gotický román; Rebecca; Du Maurier; Mrs. De Winter; gothic novel