Absence přechodových rituálů v mezních životních situacích - Nováková, Anna (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá absencí přechodových rituálů v kontextu mezních životních situacích člověka. Cílem této práce je popsat přechodové rituály v souvislosti se součas-nou dobou, vyzdvihnout význam rituálu, dále zmapovat sociální oblasti a případně je rituálním jednáním inspirovat. Přechodové rituály by mohly pomoci zvládnout náročné životní situace a krize s nimi spojené. Konkrétně se jedná o období dospívání, terapeu-tické komunity v léčbě drogově závislých, či v sociální práci s umírajícími a pozůsta?lými. Bakalářská práce tak může posloužit jako námět nejen pro sociální práci s těmito cílovými skupinami, ale může inspirovat i další sociální oblasti i lidské počínání v běžném každodenním životě.
Exploration of absence of the rites of passage in marginal life situations
Keywords: rituál; přechodový rituál; ritualizace; mezní životní situace; sociální práce; dospívání; drogově závislí; umírající; pozůstalí; ritual; rite of passage; ritualisation; marginal life situations; social work; adolescence; substance use disorder; dying; bereaved