Od Komenského Orbisu ke Škole hrou - Lazarová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této diplomové práce je pojednat o Schole ludus a Orbis sensualium pictus od Jana Amose Komenského. Práce se snaží obě díla popsat, stanovit vztahy mezi nimi, zjistit, v čem jsou specifická a jaké je jejich místo v pedagogickém odkazu Komenského. První část práce čtenáře postupně seznamuje s okolnostmi vzniku děl. Chronologický výklad událostí z Komenského života je zaměřen na události, které ovlivnily autorovo pedagogické myšlení. Podrobně si všímá zejména období, ve kterém vznikly oba spisy. Následující kapitola popisuje Orbis. Nejprve se věnuje vzniku a účelu této obrazové učebnice, potom rozebírá formální i obsahovou stránku díla. Schole ludus je věnována kapitola třetí. Jsou analyzovány stejné prvky jako u Orbisu. Detailně je zmapována role díla při realizaci reformy školy v Blatném Potoce. Účelem poslední kapitoly je poukázat na vztahy mezi oběma knihami, zejména z hlediska vzniku, účelu, společenské a didaktické potřeby. V závěru se práce zamýšlí nad možným využitím děl pro současnou pedagogiku.
From Komenský's Orbis sensualium pictus to Schola ludus