optimální tělesná hmotnost - Hait, Martin (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce je zjistit optimální tělesnou hmotnost jedince. Tato bakalářská práce je shrnutím poznatků o optimální tělesné hmotnosti. Jedná se o náhled do problematiky hodnocení tělesné konstituce. Bakalářská práce obsahuje poznatky z oblasti výživy, pohybové aktivity, nemocí, společensko-kulturních požadavků na fyzický vzhled, tělesného somatotypu, body image a psychiky. V současnosti se k určení optimální tělesné hmotnosti užívá body mass index (BMI). Cílem této práce je zdůraznit, že BMI není vhodným nástrojem pro posuzování optimální tělesné hmotnosti. Při určování optimální tělesné hmotnosti, je nutné zohlednit více faktorů než jen výšku a váhu. Je nezbytné, aby se při určování optimální tělesné hmotnosti přihlíželo také k tělesnému složení. V práci je zdůrazněna odlišnost profesionálního sportu. Tělesná stavba některých sportovců nekoreluje s optimální tělesnou hmotností definovanou společenskými požadavky, přesto nelze tyto sportovce považovat za obézní. Profesionální sport není o dosažení optimální tělesné hmotnosti, ale o dosažení takové tělesné konstituce, s jakou sportovec podá nejlepší výkon ve zvolené profesi. Bakalářská práce by měla poučit odborníky i širokou veřejnost o problematice tělesné hmotnosti.
the optimal body weight
Keywords: Body mass index; tělesná konstituce; obezita; nevýhody BMI; metody hodnocení tělesné konstituce; výživa; pohybová aktivita; body image; Body mass index; body composition; obesity; disadvantages BMI; methods for assessment of body composition; nutrition; physical aktivity; body image