Vliv kapsaicinu na střevní mikrobiom švába Blabtica dubia - Žahourek, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Ve své práci se zabývám parazitofaunou střevního mikrobiomu švábů Blabtica dubia. Konkrétně se věnuji třem skupinám potencionálně patogenních organismů vyskytujících se ve střevním traktu farmově chovaných švábů, a to nálevníkům (Nycthotherus), gregarinám (Gregarinae) a roupům (Thelastomatidea) a možností využití sekundárního rostlinného metabolitu rostlin rodu Capsicum, kapsaicinu, jako antiparazitního přípravku k odčervování bezobratlých. Produkce farmově chovaného hmyzu posledních několik let skokově roste a v nadcházejících desetiletích se předpokládá až několikanásobný nárůst objemu produkce v tomto odvětví zemědělství. Komerčně produkovaný hmyz je již na ce-lém světě využíván jako krmivo pro hospodářská zvířata, náhrada rybí moučky, bionafta, potrava pro lidi a jako krmivo pro zvířata v zájmových chovech. Hmyz je považován za nový revoluční zdroj bílkovin s výrazně menším envi-romentálním dopadem v porovnání s běžnými hospodářskými zvířaty. Navzdory velkému počtu chovaných jedinců a zájmu mnoha producentů nebyl plně pochopen vliv parazitů na farmově chovaný hmyz. Parazité, kteří v přírodě nepůsobí žádné významné onemocnění, nabývají v kultuře na síle a se zvyšující parazitemií se zvedá i jejich virulence a mají tedy přímý vliv na produktivitu cho-vaných zvířat. Dodnes není známé žádné účinné antiparazitikum, které by tyto in-fekce eliminovalo bez velkých ztrát ošetřovaných jedinců. Využití bioaktivních látek rostlinných krmiv, jakožto přirozených obraných lá-tek tvořených rostlinami, se jeví jako vhodné řešení tohoto problému a již dnes na-bývají v chovech hospodářských zvířat na významu. V této práci se podařilo prokázat snížení prevalence gregarin a roupů v kolonii švábů po podání paprik s různým obsahem kapsaicinu. Nedošlo však k celkovému odstranění parazitů z pozorované kolonie. Distribuce nálevníků rodu Nycthotherus nebyla terapií nijak zásadně ovlivněna.
The effect of capsaicin on the intestinal microbiome of the cockroach Blabtica dubia
Keywords: alkaloidy; Blabtica dubia; capsaicin; Gregarinea; Nycthotherus paraziti; terapie; Thelastomatidae; alkaloids; Blabtica dubia; capsaicin; Gregarinea; Nycthotherus; parasites; therapy; Thelastomatidae