Testování háďátka octového (Turbatrix aceti) a substrátů pro eliminaci olejových látek z povrchové blanky pro raná stádia okouna říčního (Perca fluviatilis) - Přibyl, Tadeáš (Jihočeská univerzita, 2018)
V této práci jsem se zabýval alternativním krmným organismem Turbatrix aceti pro odkrm raných stádií okouna říčního a možností eliminací olejových látek z povrchové blanky pro raná stádia okouna říčního. Larvám okouna je nezbytné v prvních 20 dnech po vykulení předkládat živou potrava. Pro odkrm raných stádií okouna se běžně využívá Artemia sp. Bylo testováno 5 variant režimů krmení po šesti opakování, kdy hlavními sledovanými parametry bylo přežití a rychlost růstu (hmotnost). Průměrné přežití na konci experimentu v jednotlivých 5 variantách režimů krmení bylo následující (T 107 ks, A5T1 5 145 ks, A10T10 150 ks, A 196 ks, A15T5 207 ks). Mezi skupinou A a A15T5 nebyl prokázán rozdíl po udělání směrodatné odchylky. Konečná hmotnost (mg) (po 20 dnech odchovu) dosáhla 28 ? 7,7 ve skupině A; 2,9 ? 1,4 ve skupině T; 4,4 ? 3,3 ve skupině A5T15; 7,4 ? 1,1 ve skupině A10T10; 15,9 ? 2,7 ve skupině A15T5. Z výsledků je patrné, že Turbatrix aceti se nedá využít pro odkrm raných stádií okouna říčního, protože mortalita a hmotnost ryb byla větší než v kontrolní skupině, kde bylo krmeno pouze Artemia sp. V druhém experimentu byla testována možnost redukce syndromu nenaplňování plynového měchýře u okouna v intenzivní akvakultuře pomocí několika typů povrchových substrátů. Naplnění plynového měchýře v jednotlivých skupinách bylo následovné (O 55 ? 27 %, S 40 ? 6 %, MT 58 ? 16 %, ML 38 ? 20 %, PP 65 ? 18 %, C 48 ? 8 %). Po udělání směrodatné odchylky nebyly výsledky signifikantní. Použité hladinové sběrače tuku se neosvědčily, protože procento naplnění plynového měchýře se nelišilo od kontrolní skupiny, kde žádný povrchový sběrač nečistot (olejového filmu) nebyl použit.
A test of vinegar nematode (Turbatrix aceti) as a live food and substrates for oily substances elimination from the surface water layer for aquaculture of early life stages of European perch (Perca fluviatilis)
Keywords: živá potrava; odchov larev; syndrom nenaplňování plynového; deformity; live food; larviculture; swim bladder inflation failure; malformation