Rizika plísní a mykotoxinů v chovu zvířat - Boháčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce je podat informace o tom, co jsou toxinogenní plísně a mykotoxiny. U mykotoxinů byly zdůrazněny nejvýznamnější druhy mykotoxinů, jejich charakteristika, biologické účinky, metody stanovení. Aflatoxiny jsou v přírodě běžně se vyskytující mykotoxiny, které jsou produkované toxinogenními vláknitými houbami rodu Aspergillus. Jedná se o látky s velmi vysokou toxicitou. V závěru jsou popsány metody detekce, prevence a dekontaminace mykotoxinů. Dekontaminace se provádí fyzikálními, chemickými nebo biologickými metodami.
The risk of mold and mycotoxins in animal husbandry
Keywords: plísně; mykotoxiny; aflatoxin; fumonisiny; ochratoxin A; patulin; zearalenon; mykotoxikózy; moulds; mycotoxins; aflatoxin; fumonisin; ochratoxin A; patulin; zearalenon; mycotoxicosis