Role náboženství, etiky a hodnot v americké společnosti - Drápelová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá rolí náboženství, etiky a hodnot v americké společnosti. Poukazuje se zde na určité výjimečné postavení Spojených států amerických v komparaci s evropskou společností. V části věnované americké společnosti charakterizuje utváření této společnosti, poukazuje na důležitou roli amerického občanského náboženství. V práci je popsán význam náboženství pro americké občany a prostoupení náboženství celým společensko-kulturním životem Američanů. Tato část se také zabývá hodnotami americké společnosti. Část věnovaná Evropě se zabývá křesťansko-židovskými kořeny evropské kultury. Dále je zde zachycen vliv osvícenství na utváření dnešní Evropy. Pojednává se zde o Evropě bez vědomí Boha, o Evropě bez kořenů. V poslední kapitole této práce dochází ke komparaci Evropy a Spojených států amerických
The Role of Religion, Ethics and Values in American society
Keywords: americká společnost; občanské náboženství; Amerika a hodnoty; evropská společnost; kulturní válka; Evropa bez vědomí Boha; American society; civil religion; America and values; European society; cultural war; Europe without mention of God