Firemní dobrovolnictví na jihu Čech - Kyselá, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Ve své bakalářské práci se věnuji firemnímu dobrovolnictví na jihu Čech, které je stále v dobrovolnické činnosti málo rozšířené. Teoretická část je rozdělena do tří částí. První část se zabývá dobrovolnictvím obecně, jak je dobrovolnictví děleno, jaká je motivace k dobrovolnictví nebo jaká je historie dobrovolnictví. Druhá část je věnována společenské odpovědnosti firem (CSR), kde se dovíte o CSR, jak je koncipováno CSR, kdo je to stakeholdler, kdo může pomoci s poradenstvím v rámci CSR a jaké služby nabízejí. A poslední část se zabývá firemní filantropií, kde se dovíte více o historii firemního dobrovolnictví, jak je děleno firemní dobrovolnictví a o firemním dobrovolnictví v sociálních službách. Cílem práce je zjistit informace o firemním dobrovolnictví a zjistit stav firemního dobrovolnictví v Jihočeském kraji. V praktické části je využita metoda kvantitativního výzkumu, kde byla konkrétně využita metoda dotazování a technika polostrukturovaného dotazníku. Touto metodou byl zpracován výzkum, který je rozdělen do dvou částí. První část výzkumu se zabývá firmami, které se zapojují do programu firemního dobrovolnictví. Druhá část výzkumu se zabývá firmami, kde je předpoklad, že nejsou zapojeny do programu firemního dobrovolnictví. Výsledky mého výzkumu potvrdily tyto hypotézy. A to, že na jihu Čech se firmy do programu firemního dobrovolnictví nezapojují a mají nedostatek informací o firemním dobrovolnictví. A také to, že firemní dobrovolnictví rozvíjí týmovou komunikaci. Jako další postupy bych navrhla větší propagaci firemního dobrovolnictví a jeho výhod. Výsledky bakalářské práce mohou být využity i v praxi, jako výukový materiál i pro zmapování firemního dobrovolnictví na jihu Čech. Výsledky mohou být také využity k informování veřejnosti, firem a nestátních neziskových organizací o problematice firemního dobrovolnictví.
Corporate volunteering in the South Bohemia
Keywords: Dobrovolnictví; firemní dobrovolnictví; firmy; sociální péče; Společenská odpovědnost firem; Volunteering; corporate volunteering; company; social care; Corporate Social Responsibility