Sestavení didaktických postupů auto-myofasciálního uvolnění s pomůckami mini foam roller, dual point massage, hedgehog massage, trigger point massage ball - Větrovský, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce je teoreticko-didaktického charakteru. Cílem této bakalářské práce bylo sestavení didaktického postupu automyofasciálního uvolňování za pomoci různých pomůcek. Práce je rozdělena na část analytickou a syntetickou. Část analytická se zabývá teoretickými problémy a rozebírá literaturu týkající se této problematiky. Jsou zde rozebrány témata jako anatomie svalů a fascií, pohybový systém a metody práce s fasciemi. Část syntetická popisuje provedení cviků zaměřených na myofasciální uvolňování. Jsou zde uvedeny i možné příčiny vzniku bolesti a případné kontraindikace cvičení. Každý cvik je zdokumentován odpovídající fotodokumentací. V závěru byl shrnut výsledek bakalářské práce a její průběh.
Development of didactic procedures of auto-myofascial relaxation with mini foam roller, dual point massage, hedgehog massage, trigger point masagge ball
Keywords: fascie; myofasciální uvolňování; pohybový systém; uvolňovací cviky; pojivová tkáň; fascia; myofascial relaxation; locomotor system; relaxation exercises; connective tissue