Vazba mezi produktivitou práce a ekonomickou výkonností malých a středních podniků - Paclík, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá nalezením vztahu mezi produktivitou práce a ekonomickou výkonností malých a středních podniků. Tato práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Metodika práce popisuje proces tvorby této práce. Teoretická část práce je výsledkem studia literatury. Jsou zde základní informace týkající se produktivity práce a ekonomické výkonnosti. Ekonomická výkonnost je vyjádřena ukazateli likvidity, rentability, zadluženosti, aktivity, bonitními či bankrotními modely a Ekonomickou přidanou hodnotou (EVA). Praktická část práce se zabývá zpracováním dat z databáze Albertina, kde jsou všechna potřebná data. Pro zpracování a zanalyzování byla zvolena část strojírenského průmyslu České republiky. Tato část je výroba elektrických zařízení (27 CZ-NACE) za období 2013 - 2017. Další část práce se zabývá analýzou vztahu mezi produktivitou práce a třemi indikátory ekonomické výkonnosti - rentabilitou aktiv, indexem IN05 a Indexem bonity. Poslední část je závěr, kde jsou popsány všechny nalezené vztahy.
The relationship between the labour productivity and the economic performance of small and medium-sized enterprises
Keywords: produktivita práce; rentabilita aktiv; ekonomická výkonnost; databáze Albertina; výroba elektrických zařízení; labour productivity; return on Assets; economic performance; Albertina database; manufacture of electrical equipment