Výstražná signalizace barevných forem slunéčka východního (Harmonia axyridis) - Borovička, Martin (Jihočeská univerzita, 2021)
Efektivita aposematických obran (zbarvení a chemická obrana) používaná třemi vzácnými formami slunéčka východního Harmonia axyridis byly testovány pomocí chycených volně žijících sýkor koňader (Parus major). Předpokládal jsem, že vizuálně se orientující predátor bude o tyto vzácné barevné formy projevovat větší zájem, protože je nezná a musí se naučit je generalizovat podle naučené averze k jiným slunéčkům.
The warning signalization of the colour forms of the harlequin ladybird (Harmonia axyridis)
Keywords: aposematismus; generalizace; barevné formy Harmonia axyridis; mimikry; neofobie; averze predátora; Harmonia axyridis; diverzita výstražné signalizace slunéček; Parus major; aposematism; generalization; colour forms of the Harmonia axyridis; mimicry; neophobia; predator's aversion; Harmonia axyridis; diversity in amosematic signalization of ladybirds; Parus major