Konsolidace zápůjček a úvěrů - Slavíková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem práce je porovnat podmínky konsolidace zápůjček a úvěrů u tří vybraných bank v České republice a následně vybrat nejvhodnější nabídku pro potenciální klienty. Úvodní část literárního přehledu se zabývá schodkovým stavem domácností. Dále je vysvětlen význam slova konsolidace, úvěr a zápůjčka. Po ujasnění těchto pojmů práce přechází k charakteristice zápůjček a úvěrů, které slučovat lze. Poslední bod teoretické části práce se zabývá insolvenčním zákonem. V praktické části práce je nejprve zhodnoceno celkové zadlužení domácností v letech 2005 až 2015, dále je posouzena celková finanční pozice sektoru domácností v roce 2014 a finanční gramotnost obyvatel ČR. Poté jsou porovnány konsolidační služby u České spořitelny, a. s., GE Money bank, a. s., a Československé obchodní banky, a. s. Tyto tři banky byly vybrány na základě přehledné nabídky produktů týkajících se problematiky sloučení zápůjček a úvěrů. V závěru bakalářské práce je na základě výsledků zkoumání uvedeno, u které banky by bylo pro potenciální klienty nejvýhodnější zažádat o konsolidaci jejich zápůjček a úvěrů.
Consolidation of loans and credits
Keywords: Banka; Dluh; Půjčka; Insolvenční řízení; Zadluženost; Refinancování; Bank; Debt; Loan; Insolvency; Indebtedness; Refinancing