Mosty. Autorské zpracování motivu spojení dvou břehů. - Kříhová, Marie (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce popisuje motiv spojení dvou břehů z několika vybraných hledisek podstatných pro celistvé pojetí tématu. Teoretická část je věnována symbolickému a filosofickému významu motivu mostu, kterým je provázána postupně celá práce. Zaměřuje se na genezi architektury mostu společně se společenskohistorickým pozadím. Následně se zabývá zobrazováním námětu mostu v dějinách výtvarné kultury. Praktická část realizuje pomocí prostorové tvorby subjektivní pojetí motivu z hlediska symboliky zakódované ve zjednodušené mostní konstrukci, umístěné v iluzivním prostoru prázdnoty, umožňující vzájemné spojení.
The Bridges. Connection of Two Banks: Artistic Creation.
Keywords: Most; spojení břehů; symbol; filosofie; věda; výtvarné umění; architektura; báseň; Bridge connecting shores; symbol; philosophy; science; art; architecture; poem