Analýza systému zkoušek výkonnosti teplokrevných hřebců - Ostrý, Václav (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá analýzou systému zkoušek výkonnosti teplokrevných hřebců. Byla zanalyzována data ze základních zkoušek výkonnosti hřebců českého teplokrevníka. Data zahrnovala údaje o 302 hřebcích z 9 testačních odchoven z let 2007 - 2010. U každého hřebce byly vypočítány základní statistické charakteristiky pro 12 hodnocených ukazatelů. Ukazatele byly následně porovnány podle let, podle odchoven a především podle nejvýznamnějších otců. Na základě vyhodnocených statistických údajů bylo určeno, že z vybraných otců je pro plemenitbu nejlepší hřebec Le Patron (x? = 7,84 b; variabilita = 2,5 %). Nadprůměrných výsledků dosahují hřebci Porter (x? = 7,73 b; variabilita = 3,0 %), Catango Z (x? = 7,86 b; variabilita = 4,4 %) a Przedswit XVI - 12 (x? = 7,85 b; variabilita = 4,7 %). V plemenitbě českého teplokrevníka převládá využívání hřebců cizích plemen, proto je v práci zahrnut stručný přehled systémů zkoušek výkonnosti evropských teplokrevných plemen. Na základě zhodnocení jednotlivých ukazatelů a jejich vztahu k celkovému výstupu byla navržena doporučení pro zvýšení objektivity a přehlednosti zkušebního systému českého teplokrevníka.
EVALUATION OF WARMBLOOD STALLION PERFORMANCE TESTING SYSTEM
Keywords: kůň; zkouška výkonnosti; hřebec; český teplokrevník; horse; performance test; stallion; Czech Warmblood