Infestace včelstev Nosema spp. v průběhu roku v různých lokalitách - Durčanský, Pavel (Jihočeská univerzita, 2019)
Nosemová nákaza je celosvětově rozšířená nemoc včel, kterou způsobují dvě mikrosporidie (Nosema apis a Nosema ceranae). Cílem diplomové práce je sledovat výskyt a promořenost vybraných včelstev Nosemou spp. v návaznosti na klimatické podmínky a zjištění míry závislosti mezi rozvojem N. apis, N. ceranae, klimatickými podmínkami a stavem včelstva. V práci bylo využito dvou způsobů identifikace původce. Prvním byla mikroskopie, při které se zjistily značné změny v počtu spór na 1 včelu v průběhu roku. Zaznamenaný počet spór byl po skončení experimentu vyhodnocen ve vztahu k venkovní teplotě, vlhkosti, počtu obsednutých rámků, počtu nástavků, mírnosti včel a sezení na plástech. Druhým způsobem bylo využití metody PCR. Touto metodou se stanovilo procento pozitivních včelstev na vybraných stanovištích. Dále byl určen procentuální výskyt každého z původců a vyhodnocení, zda dochází k vzájemnému ovlivňování Nosema spp. ve včelstvech.
Infestation of bee colonies by Nosema spp. during the year in different locations
Keywords: včelařství; včela; Nosema spp.; Nosema apis; Nosema ceranae; apiculture; bee; Nosema spp.; Nosema apis; Nosema ceranae