Vztah estetické a spirituální zkušenosti v díle Hanse Georga Gadamera - Dvořák, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývá vztahem estetické a spirituální zkušenosti u Hanse ? Georga Gadamera. V úvodní části je popsán vývoj hermeneutického myšlení. Následující kapitoly jsou věnovány filosofii H. - G. Gadamera a jeho pojetí zkušenosti. V druhé polovině práce jsou analyzovány estetická a spirituální zkušenost. V závěru dochází k jejich komparaci s důrazem na vysvětlení jedinečnosti obou typů zkušenosti.
The relationship of aesthetic and spiritual experience in the work of Hans Georg Gadamer
Keywords: Hans - Georg Gadamer; filosofie; estetika; hermeneutika; zkušenost; interpretace; Hans - Georg Gadamer; Philosophy; Aesthetics; Hermeneutics; Experience; Interpretation