Vliv užití separované hovězí kejdy jako plastického organického steliva na zdravotní stav, reprodukční ukazatele a kvalitu mléka ustájených krav a mikroklima stáje - Kozlová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2009)
Pokus proběhl ve zděných objektech pro chov dojnic. Ustájení bylo řešeno jako volné boxové s podestýlkou ze separované hovězí kejdy a roštovou hnojnou chodbou. Cílem práce bylo posoudit vhodnost použití separované kejdy jako plastické podestýlky z hlediska zdravotního stavu, reporodukčních ukazatelů, kvality mléka ustájených krav mléka a mikroklima stáje. Bylo zjištěno, že nedošlo k narušení jejich zdravotního stavu.
Effects of the use of separated bovine manure as organic plastic litter on the state of health, reproductive performance and quality of milk cows and kept stable microclimate.
Keywords: Dojnice; separovaná kejda; plastická podestýlka; devitalizační vlivy; biotermické zahřátí; zoohygienické aspekty; welfare.; Dairy cows; separated slurry; plastic litter; devitalization impacts; biothemal warm up; animal hygienic aspects; welfare.