Dítě s fenylketonurií v mateřské škole - Vacková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce je zaměřena je zaměřena na problému přístupu k dětem s metabolickou poruchou-fenylketonurií v rodině a v prostředí mateřské školy. Vrozené metabolické vady vedou ke vzniku poruchy, která způsobuje nedostatek, nebo naopak hromadění některých látek v organismu. Mají různé klinické projevy, od neškodných poruch (mnohdy bez příznaků) přes vady s těžkým postižením tělesného i duševního vývoje jedince až ke stavům ohrožujícím život. Práce je zaměřena na přístup rodiče i učitelky MŠ k dítěti, poukazuje na nutnost dodržování dietních omezení.
Children with Phenylketonuria in kindergarten
Keywords: Fenylketonurie; dítě v mateřské škole; maternální fenylketonurie; nízkobílkovinná dieta; metabolismus; Phenylketonuria; child at kindergarten; maternal phenylketonuria; low-phenylalanine diet; metabolism