Obezita jako stigma - Sekerková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce je zaměřena na vnímání obezity coby stigmatu. Obezita je onemocnění, které charakterizuje zmnožení tělesného tuku. Je doprovázeno řadou tělesných i psychických zdravotních rizik. Ve spojení s přidruženým onemocněním zvyšuje nemocnost a úmrtnost a řadí se na druhé místo nejčastějších příčin předčasné smrti. Slovo stigma označuje osobu, která je ve společnosti negativně odlišena. Obézní člověk je vystaven předsudkům a je stigmatizován. Stává se terčem negativních útoků ve škole, v zaměstnání, v osobním životě i v široké společnosti. Společnost pohlíží na obézní jedince jako na hloupé a líné. Ve vztahu k dané problematice byly v práci stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit, zda jsou pacienti trpící obezitou stigmatizováni. Druhý cíl byl zaměřen na postoje všeobecných sester k obézním pacientům. Dále byly položeny čtyři výzkumné otázky. První výzkumná otázka byla zaměřena na problémy v partnerském životě obézních pacientů. Druhá výzkumná otázka se ptala na to, zda dochází u pacientů s obezitou k sociální izolaci. Třetí výzkumná otázka zjišťovala, zda sestry považují obezitu za zhoršující faktor při poskytování ošetřovatelské péče. Čtvrtá výzkumná otázka se týkala negativních postojů sester k obézním pacientům. Tyto výzkumné otázky byly zodpovězeny a vyplynulo z nich, že se obézní pacienti potýkají se stigmatizací v různých směrech a že postoje všeobecných sester k obézním pacientům jsou negativní. Práce je rozdělena na dvě části. První částí je část teoretická. Druhá část, praktická část, byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumného šetření, které bylo provedeno pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly poté přepracovány do kazuistik. Byly vedeny se sedmi sestrami z lůžkových oddělení a s deseti obézními ženami. Na základě zpracování praktické části byly zjištěny zajímavé skutečnosti. Ukázalo se, že tělesná váha obézních jedinců je pro ně stigmatizující a staví je před řadu překážek. Obézní jedinci jsou vystaveni sociální izolaci. Neradi navštěvují společnost a vyhýbají se většímu množství lidí. Mají potíže v partnerských vztazích, někdy i v zaměstnání. K tomu, že by obézní jedinci mohli být sociálně vyloučeni či stigmatizováni se přiklání i většina respondentek sester, ale při poskytování ošetřovatelské péče obézním jedincům se tímto problémem nezabývají. Osobní postoje všeobecných sester k obézním pacientům jsou negativní a z odpovědí respondentek pacientek to také vyplývá. Proto byla zpracována ošetřovatelská diagnóza ?sociální izolace?, která by mohla sestrám v praxi a jejich obézním pacientům pomoci při řešení tohoto problému.
Obesity as a stigma
Keywords: obezita; stigma; sociální izolace; obesity; stigma; social isolation