Lidský vztah jako součást profese sociální práce - Baráková, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se věnuje optikou interaktivního modelu podobě lidského vztahu aktérů (klienta a sociálního pracovníka) v profesi sociální práce. Věnuje se úloze, smyslu, důležitým aspektům, principům a hodnotám pomáhajícího vztahu s ohledem na práci s postmoderní (vztahovou) ztrátou. V kritické diskuzi pojednává o možných vztahových úskalích a paradoxech, na které je nahlíženo etickou perspektivou. Ve všech formulovaných vztahových paradoxech platí, že sociální pracovník musí myslet, reflektovat a umět si veřejně obhájit své jednání ve vztahu s klientem.
Human relationship as part of a social work profession
Keywords: lidský vztah; postmoderní doba; sociální práce; sociální pracovník; klient; paradoxy; human relationship; postmodernity; social work; social worker; client; paradoxes