Problematika mikroskopických hub u pšenice - Hormandlová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce bylo sledování přirozeného výskytu houbových patogenů, zejména hub rodu Fusarium, v ekologických a v konvenčních pěstovaných systémech. Maloparcelkové pokusy byly založeny na dvou stanovištích (Lukavec a České Budějovice). Sledované období bylo v letech 2006/2007, 2007/2008 a 2008/2009. Houby rodu Fusarium napadají paty stébel, listy i klasy. Při napadení klasů mohou způsobovat snížení výnosů. Epidemický výskyt této choroby podporuje ve velké míře vysoké zastoupení obilovin v osevním postupu, přehnojování dusíkem, husté porosty a také špatná agrotechnická opatření, zvláště nedokonale zapravené rostlinné zbytky. Druhy rodu Fusarium patří v přírodě k velmi rozšířeným, často parazitují na rostlinách nebo žijí saprofyticky na sklizených produktech, posklizňových zbytcích rostlin v půdě, či na jejich povrchu. Mycelium často bohatě větví a vytváří vatovité, světle růžové, purpurově červené, nebo světle žluté povlaky. Jejich škodlivost spočívá v produkci jedovatých mykotoxinů, které se vytvářejí jako jejich sekundární metabolity. Mohou způsobovat zdravotní potíže u lidí a hospodářských zvířat.
The issue of microscopic fungi in wheat
Keywords: Fusarium; pšenice; ekologický a konvenční systém pěstování; agrotechnická opatření; Fusarium; wheat; ecologically and conventionally grown systems; agro technological proceeding