Počátky základního vzdělávání v Českobudějovickém kraji - Reitingerová, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá počátky školství v českých zemích, především v Českých Budějovicích. Není opomenut vznik a vývoj obecných nebo měšťanských škol. Velká pozornost je věnována založení Matiční školy Augustem Zátkou. V práci je také zmíněno vzdělávání učitelů a v neposlední řadě i obsah vyučovacích předmětů na obecných školách v letech 1869?1920. K práci patří přiložené přílohy, které obsahují fotografie škol, dámského spolku Ludmila, učitelský ústav v Kutné Hoře a propouštěcí vysvědčení z roku 1905.
The beginnings of elementary education in the region of České Budějovice
Keywords: Vzdělávání učitelů; školství; obecná škola; měšťanská škola; počátky školství v českých zemích a vyučovací předměty v obecných školách.; Training of teachers; education; elementary schools; history of education in Czech lands; teaching courses in elementary schools.