Financování dlouhodobého majetku ve firmě s mezinárodní účastí s mezinárodní a vnitrostátní kamionovou a automobilovou dopravou - Bašta, Kristian (Jihočeská univerzita, 2009)
Základem této bakalářské práce byla charakteristika dlouhodobého hmotného majetku a možností jeho financování, které bylo dále rozšířeno v praktické části na možném využití v podniku Handy-trans. Mezi popisované alternativy patří pořízení za hotové, leasing a bankovní úvěr. V bakalářské práci jsou zmíněny výhody a nevýhody těchto forem. Dále jsou uvedeny účtovací předpisy související s dlouhodobým majetkem. V praktické části je popsán veškerý dlouhodobý hmotný majetek pořízený od založení firmy Handy-trans. U každého pořízeného majetku je uvedeno cenové zatížení pro firmu a dále společnost, u které byl majetek zakoupen či která poskytla peníze na pořízení. V rámci srovnání je určena nejvýhodnější varianta pro daný podnik. Nejoptimálnější alternativou se jeví pořízení formou leasingu i přes horší přístup k úvěrům v této těžké ekonomické době. Koupě za hotové není možná při velikosti firmy, jelikož by mohla významně ohrozit likviditu a peněžní stabilitu podniku.
Financing long term property in firm with international participation with international and intranational truck and automobile transport
Keywords: leasing; bankovní úvěr; hmotný majetek; movitý majetek; účtovací předpis; porovnání variant; způsoby pořízení; leasing; bank loan; tangible property; movable; transaction analysis; comparison of the alternatives; different alternatives of the purchase