Daň z příjmů fyzických osob v ČR a členských státech Evropské unie - Bušovská, Helena (Jihočeská univerzita, 2020)
Podstatou diplomové práce je rozčlenění členských států Evropské unie do shluků s podobným zatížením osobní důchodovou daní a pokusit se interpretovat zjištěné výsledky a rozdíly pomocí zvolených ekonomických ukazatelů. V teoretické části diplomové práce je popsána samotná daňová harmonizace včetně její problematiky aplikování, jednotlivé faktory působící na zdanění v různých zemích a základní pojmy vztahující se k daňové oblasti. Nedílnou součástí je definování daně z příjmů fyzických osob ve všech 28 členských státech EU. V praktické části práce jsou pomocí shlukové analýzy vytvořeny jednotlivé kategorie shluků se členskými státy EU za období 2017 a 2018. Základem pro shlukování je podíl daně z příjmů fyzických osob k HDP, k celkovému zdanění a průměrná roční odváděná daň na osobu. Závěrečné kapitoly práce zahrnují zjištěné výsledky.
Income Tax of Individuals in the Czech Republic and Member States of the European Union
Keywords: daň z příjmů fyzických osob; daňový systém; daňová harmonizace; členské státy Evropské unie; shluková analýza; income tax of individuals; tax system; tax harmonization; member states of the European Union; cluster analysis