Odlišné pozice a role mužů a žen ve společnosti - Vojtová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce, jak již samotný název napovídá, se zabývá odlišnými rolemi mužů a žen ve společnosti. Teoretická část se zabývá biologickými rozdíly jednotlivých pohlaví a problematikou genderových rolí, spolu s poruchami gender. Dále se práce zaměřuje na odlišné postavení mužů a žen na trhu práce. Tyto diferenciace jsou popisovány v rámci průměrných mezd, pracovních úvazků, profesního postupu a segregace práce. Mimo pracovní sféru se tato práce zabývá také kombinací rodinného a profesního života muže a ženy. Praktická část obsahuje vlastní výzkum, který zjišťuje veřejné mínění týkající se genderové problematiky. Pro tyto účely byla zvolena metoda dotazníku. Takto získaná data byla posléze analyzována a zpracována do přehledných tabulek a grafů.
Different positions and roles of men and women in society
Keywords: pohlaví; gender; generová role; ženství; mužství; hermafroditizmus; pracovní trh; rodinná sféra; pracovní sféra; sex; gender; genders roles; gender stereotype; feminity; maskulinity; intersexual; labour market; sphere of the family; sphere of the work