Portréty umělců a hudebníků v próze Willy Catherové - Melhubová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce je představení detailních portrétů fiktivních umělců a hudebníků z vybraných povídek a románů od Willy Catherové. Diplomová práce obsahuje tři hlavní kapitoly. První je zaměřena na nastínění kontextu literární tvorby Willy Catherové. Tato kapitola předkládá životopis autorky zaměřený na hudební impulzy, klíčové mezníky ve vývoji tvorby Willy Catherové a stručné biografické údaje skutečných uměleckých osobností, které inspirovaly Catherovou ve tvoření beletristických postav. Druhá kapitola se zabývá analýzou fiktivních uměleckých postav z vybraných povídek Willy Catherové. Třetí kapitola se zabývá analýzou fiktivních uměleckých postav z vybraných románů Willy Catherové.
Portraits of Artists and Musicians in Willa Cather's Fiction
Keywords: americká literatura 20. století; americké prozaičky; americká povídka; americký román; osidlování pohraničí; hudebníci; zpěváci; hudební skladatelé; výtvarní umělci; malíři; American literature 20th century; American women prosaists; American short story; American fiction; boarderland settlement; musicians; singers; composers; artists; painters