Komparace českého a španělského předsednictví EU: příprava, průběh, výsledky - Vavroušová, Darina (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce je porovnat výkon českého a španělského předsednictví, tedy přípravu, průběh a výsledky obou zemí, přičemž je nezbytné vzít v potaz faktory, které mohly ovlivnit výkon této funkce obou států. Celá práce je rozdělena do čtyř kapitol, z nichž první je spíše výkladová a popisuje evropské instituce, které mají vliv na výkon předsednictví a dále pak historický vývoj předsednictví a jeho charakteristiku. Druhá a třetí kapitola je věnována českému a španělskému předsednictví, jejich přípravám a průběhu. Čtvrtá kapitola obsahuje samotnou komparaci a analýzu, kde jsou nejdříve porovnány oba státy z obecného hlediska a poté konkrétní průběh a výsledky jejich předsednictví. Práce obsahuje španělsky psané résumé a španělsko-český glosář.
Comparison of the Czech and Spanish presidency of the EU: preparation, course, results
Keywords: Evropská unie; předsednictví; Česká republika; Španělsko; European Union; Presidency; Czech republic; Spain