Zaměstnávání cizinců ve vybraném regionu - Janoušková, Dana (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce je zaměřena na cizince působící na českém trhu práce, jak v postavení zaměstnanců, tak v postavení podnikatelů. Hodnotí Českou republiku a Plzeňský kraj.Teoretická část se zabývá nabídkou a poptávkou po práci, migrací, vstupem a pobytem cizinců na území ČR, jejich zaměstnáváním a ekonomickými důsledky přistěhovalectví. Praktická část se zabývá vývojem počtu cizinců, věkovou strukturou, vlivem cizinců na demografickou strukturu obyvatelstva ČR a vývojem počtu zaměstnaných a podnikajících cizinců. Do roku 2008 byl vliv cizinců na ekonomickou aktivitu ČR poměrně značný. Vlivem ekonomické krize však došlo k velkému propouštění cizinců, čímž se snížila jejich ekonomická aktivita.
Foreigner employment in the selected region
Keywords: cizinci; migrace; trh práce; zaměstnanost; Plzeňský kraj; foreigners; migration; labour market; employment; Pilsner region