Ošetřovatelská péče u pacientů s ,, diabetickou nohou´´ po použití přístroje SONOCA 180 v kombinaci s technikou vlhkého hojení - Vítámvásová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Abstract Bakalářská práce Ošetřovatelská péče u pacientů s ,,diabetickou nohou?? po použití přístroje SONOCA 180 v kombinaci s technikou vlhkého hojení je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části rozebíráme vývoj hojení ran od historie až po současnost a možnost stále nových prostředků a postupů ke zlepšování procesu hojení. Dále popisujeme onemocnění diabetes mellitus, jeho rozdělení a komplikace. S diabetem mellitem souvisí problematika syndrom diabetické nohy, kterou se v této práci zabýváme. Onemocnění lze léčit klasickým způsobem nebo moderní metodou, pod kterou řadíme ultrazvukový přístroj SONOCA 180 a vlhké hojení ran. Tato ultrazvuková technika v kombinaci s vlhkým hojením ran je hlavním tématem naší bakalářské práce. V praktické části byla použita metoda kvalitativního výzkumu - polořízený rozhovor a kazuistiky pacientů s diabetickou angiopatií, kteří byli ošetřováni přístrojem SONOCA 180 v kombinaci s metodou vlhkého hojení ran. Tuto metodu jsme pro srovnání použili u pacienta s diabetickou angiopatií, který byl léčen klasickou metodou. Nejdříve jsme vytvořili kazuistiky a poté s nimi hovořili o vybraných tématech. Předem jsme zvolili 14 otázek, které usměrňovaly náš rozhovor. Respondenti byli pacienti hospitalizovaní na chirurgickém oddělení nebo docházeli na chirurgickou ambulanci Nemocnice České Budějovice, a.s. Hovořili jsme se 4 pacienty. Dále byl proveden polořízený rozhovor s 5 sestrami chirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. Rozhovor se skládal z 10 otázek, týkal se témat ošetřování syndromu diabetické nohy, ultrazvukové metody SONOCA 180 a vlhkého hojení ran. Cílem práce bylo zjistit, jaký efekt má na hojení ran přístroj SONOCA 180 v kombinaci s technikou vlhkého hojení. Druhým cílem bylo zjistit rozdíly hojení po standardním ošetřování a po použití této techniky a zjistit názory pacientů na novou ultrazvukovou techniku. Z výzkumného souboru respondentů vyplynulo, že SONOCA 180 má velký přínos v hojení ran, ale na každého pacienta působí individuálně. Přístroj SONOCA 180 zajišťoval rychlejší hojení ran, než klasická metoda, ale celková léčba je závislá i na zdravotním stavu pacienta, vzhledu ošetřovaného defektu a v jaké fázi hojení se nachází. V praxi by bylo možné naši práci použít jako vodítko při bližším seznamování sester s přístrojem SONOCA 180 v kombinaci s vlhkým hojením ran a poskytnout tak klientům se syndromem diabetické nohy více informací o této metodě a dále k rozšíření vědomostí zdravotnického personálu s touto novou technikou. Proto k bližšímu seznámení pacientů a zdravotnického personálu byla vytvořena brožura (Příloha 15), která pacienty více seznámí s přístrojem SONOCA 180 a s vlhkým hojením ran.
The nursing care for the patients with "diabetic leg" after using SONOCA 180 in combination with the damp healing technic
Keywords: Diabetes mellitus; diabetická noha; SONOCA 180; rána; vlhké hojení; Diabetes mellitus; diabetic foot; SONOCA 180; wound; moist healing